THE WHEELHOUSE

Located on the edge of Chattanooga’s Southside, along the Dinner Train Rail Line, the Wheelhouse was once a vehicle repair shop, a textile mill, and then a printing company. It’s now a 30,000-square-foot creative village. This adaptive reuse project used existing materials—including steel, brick and concrete. The building is now home to HK Architects headquarters, individual offices, a communal conference room, local art filled corridors and artist’s lofts. 

The Wheelhouse development was intended to be an experiment. HK Architects rented on the southside for 17 years and were ready to develop their own space to grow alongside other creative businesses looking to collaborate. Set in Stone, a local concrete and steel business, was another anchor tenant and has been a collaborator on many HK projects. The steel doors, unfinished concrete, and other creative elements of the building have been adapted by many HK Architects and Set in Stone clients since the opening of the building. This collaborative idea was exactly what we were looking to achieve. Overall, It’s a model of a new way to work, with companies sharing space, services and projects.

212-4
102-4
Street-Rendering
HK_Architects_2016_07_22_9999_40
HK_Architects_2016_07_22_9999
HK_Architects_2016_07_22_9999_8
HK_Architects_2016_07_22_9999_21
120-2
102
Charles-Coleman-_-exterior
HK_Architects_G6A5292
HK_Architects_IMG_0779-
HK_Architects_IMG_0724

1216 East Main Street
Chattanooga, TN 37408

© 2021 HK ARCHITECTS